môj

Michal

michaelis

Prekvapila ma informácia, že Biden je len druhý prezident v histórii USA, ktorý sa hlási ku katolíckej cirkvi. V tejto súvislosti mi napadla otázka: prečo pri rôznych príležitostiach prisahajú "na bibliu" neverci a inoverci ?

 
Eamileann
Eamileann | 21.1.2021 16:42

Zatiaľ bolo asi všetci kresťania, no nie všetci kresťania sú katolíci. Protestanti, mormóni a dokonca aj členovia Western Branch of American Reform Presbylutheranism of Springfield (Simonovci, kto by nevedel) budú mať asi to istú bibliu, najviac možno trochu odlišne okomentované pasáže. Kto vie, na čo bude prisahal nejaký moslim(ka), ak by hi/ju niekedy v budúcnosti zvolili...


miro
miro | 21.1.2021 22:21

US tupota ohladom prisahania na bibliu v priamom prenose
www.youtube.com/watch?v=WFYRkzznsc0


Lodovik
Lodovik | 21.1.2021 23:11

@Miro Tak toto bolo genialne. Najviac sa mi pacil komentar "Flagging this video for depicting a murder".


tmiro
tmiro | 22.1.2021 00:53

Kennedy a Reagan sa považujú za Írov a teda katolíkov aj keď Reagan bol aj polovičný Angličan.
A samozrejme neviem do akého kostola chodil Ronald a vlastne neviem ani do akého chodil John, aj keď asi do katolíckeho..


perez
perez | 22.1.2021 04:26

v USA je na rozdiel od Slovenska Rímsko katolicka cirkev v menšine. Asi 22% zo všetkých kresťanov sa hlási ku katolíkom. Vo väčšine sú tam teda protestantské cirkvi, z ktorých najväčší podiel má Južná Baptistická Konvencia (k baptistom mimochodom sa hlási aj náš minister M.Krajči), potom sú to Metodisti a tretí tuším Luteráni (v SR druhá najrozšírenejšia - Evanjelická cirkev augsburského vyznania). Prevaha protestantizmu v Amerike je historická záležitosť, keďže ju spočiatku hromadne osídľovali britskí a európski puritáni, ktorí boli na starom kontinente pod útlakom rímskych katolíkov.
Kto má pocit, že kresťanstvo znamená len RKC (rímski katolíci), tak z omylu by ho malo vyviesť, že existujú aj východní gréko katolíci, baptisti, luterani, metodisti, reformovaní, atď... Kresťanstvo dnes tvorí možno viac ako 33000 rôznych denominácií. Text Biblie je viac-menej rovnaký.


Múdrosráč
Múdrosráč | 22.1.2021 06:21

Eamileann: No, mňa by skôr zaujímalo, na čo bude prisahať taký ateista... Na Darwinov Pôvod druhov? Dawkinsov Boží blud?
:o)
Ale k tomu nie je treba sa stať prezidentom USA, tam tuším pred súdom tiež prisahajú na bibliu, že budú hovoriť pravdu a iba pravdu a k tomu im dopomáhaj...
Či?


Eamileann
Eamileann | 22.1.2021 07:31

Úprimne, neviem, no tipujem, že tiež na bibliu, ak nie sú nejakí zarytí antikresťania, čo ateisti väčšinou nie sú, môžu to považovať proste za ceremóniu. Hoci sám neveríš, môžeš to mať v úcte, a hlavne, má to v úcte národ, ktorého prezidentom sa chystáš stať, takže v tom nevidím problém. Náš učiteľ filozofie hovorieval, že bibliu by mali čítať aj neveriaci, z dôvodu pozitívneho vplyvu symbolov na nevedomie, a ani on sám veriaci nebol. Tiež som zvedavý, ako by sa riešilo, keby zvolili niekoho, kto s tým bude mať naozaj problém...


Maarty
Maarty | 22.1.2021 08:41

Suhlasim s tebou. Aj ateista moze mat bibliu v ucte, uz iba pre to, co symbolizuje.


Múdrosráč
Múdrosráč | 22.1.2021 09:08

Eamileann & Maarty:
Asi som nejaký iný ateista, pretože ju v úcte nemám. Je to kniha plná klamstiev, pomocou ktorej sa dlhé stáročia zotročovali a bohužiaľ stále zotročujú masy ľudí. A príde mi vtipné a až pokrytecké prisahať na niečo takého... Ale nech... Ja prezidentom USA nebudem (už len kvôli tomu, že som sa v USA nenarodil :D), takže mne to môže byť prakticky jedno...
Príklad: taký Keith Ellison prisahal na korán, keď sa stal členom amerického kongresu (za Minnesotu), viac tu:
https://en.wiki...States_Congress


Lodovik
Lodovik | 22.1.2021 11:11

Aj ste niekto tu bibliu citali? Ja som raz skusal stary zakon, a ked som sa hned na zaciatku dostal na pasaz, kde sa do detailov vysvetluje ako ma clovek bohu obetovat neviem ake mnozstvo zvierat, a ako ma nalozit s ich vnutornostami, tak som sa na to vykaslal, ze takyto BS je strata casu.

Ale su tam aj pekne pasaze, napriklad hned potom, co Boh Mojzisovi nadiktoval desatoro povedal aj toto: "Kto tak udrie svojho otroka alebo svoju slúžku palicou, že zomrie pod jeho rukou, treba ho prísne potrestať; ak ostanú jeden alebo dva dni nažive, nepodlieha nijakému trestu, lebo oni sú jeho majetkom."

https://www.mojabiblia.sk/svatepismo/2/kniha-exodus-kapitola-21/


Eamileann
Eamileann | 22.1.2021 11:54

Niekoľkokrát :) musíš myslieť na to, že aj najmladšie pasáže sú dvetisíc rokov staré, že orientálny človek má inú mentalitu dodnes a že preklad nie je dokonalý, občas sa pôvodný text ani nedochoval. Bez komentárov od nejakého biblistu sa to asi nedá čítať s porozumením :)


miro
miro | 23.1.2021 23:04

@Lodovik Moja obľúbená časť je Deuteronomium 22:13-29. Predmanželský sex - ukameňovať, manželská nevera - ukameňovať, znásilnenie panny - pokuta a musí sa s ňou oženiť, ale iba ak sa bránila. Ak nie, tááák ukameňovať. To by nám tá generáčná krivka šla rýchlo k nule...
https://www.moj...um-kapitola-22/


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
SkryĹĄZatvorit reklamu
loader